Uppsalas elegantaste shopping

När jag först fick höra talas om planerna på att förvandla Uppsalas gamla Rådhus till en shoppinggalleria var jag skeptisk. Då hade jag fiaskot med den sterila och ödsliga Dragarbrunnsgallerian för ögonen och frågade mig hur mycket mer shopping kunde Uppsalas centrum bära? När nu några år senare galleria Rådhuset öppnat portarna har jag ändrat uppfattning. Den nya gallerian vid stora torget är ett välkommet bidrag till utvecklingen av Uppsalas stadskärna.

Det är framförallt den expanderande handeln i stadens utkanter som fått mig att byta ståndpunkt. Det finns uppenbarligen underlag för betydligt mer handel i Uppsala än vad jag trodde för några år sedan. Staden växer stadigt. Häromveckan passerade den 200 000 invånare och ingenting tyder på en avmattning. Istället för att låta handeln växa i människofientliga och själsdödande köplador i stadens utkanter – hela Boländerna är ett praktexempel på ett stadsplanemässigt haveri – kan vi låta staden centrum blomma.

Det gamla Rådhuset är en fantastisk byggnad, belägen i stadens absoluta mitt. Huset ägdes tidigare av kommunen och användes sporadiskt för olika typer av evenemang, framförallt under den årliga Kulturnatten, men stod mestadels tomt. Jag har själv spelat i den vackra Rådhussalongen, och visst kan jag förstå att folk sörjer de gamla vackra lokalerna, men det håller inte att ha ett spökhus på en av stadens attraktivaste platser.

Som varuhus blommar byggnaden upp. Det blir liv och rörelse, de gamla salarna kommer till användning och torget utanför återtar sin plats som stadens hjärta. Med restaurang och kafé blir det dessutom en diversifiering av funktionerna i huset. Inredningen är smakfullt gjord. Äntligen har Uppsala fått ett varuhus som verkligen känns som ett varuhus i begreppets klassiska bemärkelse. Kanske inte Bergdorf Goodman, men åtminstone i samma anda.

Tillbyggnaden, som dessbättre är gömd mot Påvel Snickares gränd, fungerar bra från insidan och skänker luft och ljus till komplexet. Den vederstyggliga glasfasaden är belägen på ett sådant sätt att lidandet minimeras. Rådhuset är ett välkommet tillskott till centrumhandeln och ett steg i rätt riktning. Nu gäller det bara att politikerna vågar återta initiativet över stadsplaneringen och börja bygga stad istället för de suboptimerade och funktionsseparerade stadsdelar som växer upp utanför stadskärnan.

Miljonprogrammets misstag upprepas, förklädda till köplador och nyfunkisbostadsrätter, helt enkelt eftersom man är för rädd för att ifrågasätta de enskilda marknadsaktörerna. Istället för att lida galleriadöden i periferin kan nu Uppsalaborna glädjas åt stadens elegantaste shopping, precis vid Stora torget. Staden får en renässans.

UNT: Från rådhus till handelshus