Polisnotorna och deras försvarare

Till kvällens match mot Åtvidabergs FF har AIK valt att höja priset för enkelbiljetterna med 20 kronor. Detta för att bekosta den merkostnad som polisens maffiametoder medför för klubbarna. Om problemet med polisens fakturering av arrangörerna för grundläggande beskydd har jag skrivit om vid ett flertal tillfällen, bland annat här, här och här.

För att sammanfatta kritiken: Det är orimligt polismakten, statens mest grundläggande funktion som finansieras via skatten och skall omfatta alla medborgare tar extra betalt av vissa för att utföra sitt ordinarie arbete. Polisen skall upprätthålla lag och ordning överallt. Signalen till de som tvingas betala extra för polisbeskydd är att de står utanför rättsstaten.

Klubbarna har sedan länge ett långtgående samarbete med polisen kring säkerheten på och kring arenorna. Man lägger ned stora ekonomiska och personella resurser på att följa ordningsmaktens instruktioner för säkerheten. Att utöver detta också behöva betala för det skydd som skall komma alla medborgare till del är absurt och inkonsekvent. Våldsmonopolet är statens viktigaste uppgift. Genom att fakturera för detta reducerar sig polisen till en beskyddarverksamhet bland andra. I så fall borde klubbarna ha rätt att välja bort polisen till förmån för mer kostnadseffektiva alternativ, privata vaktbolag eller MC-klibbar kanske.

Ännu mer absurd blir frågan om polisnotor när inkonsekvensen dras till sin spets i och med att det är bolagsformen som avgör vilka klubbar som skall betala för poliskostnaden och vilka som inte behöver göra det. Huruvida en allsvensk elitklubb bedrivs i aktiebolagsform eller inte är en ren teknikalitet som inte har någonting att göra med verksamhetens syfte. Man startar inte ett fotbollsaktiebolag för att man tror sig kunna tjäna feta pengar, man gör det för att vinna matcher på planen. Att ha bolagsform som kriterium för vilka klubbar som skall tvingas betala för rättsstatens beskydd snedvrider konkurrensen mellan klubbar som tävlar i samma serie. Att straffa vissa storklubbar ekonomiskt för att de valt en bolagsform både orättvist och principiellt fel.

En tröttsam sak som så gott som alltid inträffar när frågan om polisnotor kommer upp i debatten är att det plötsligt dyker in ett antal personer som är helt ointresserade och följaktligen oinsatta i frågeställningen som tar tillfället i akt att spy ut sitt hat mot elitfotbollen i allmänhet och supporterkulturen i synnerhet. Till vardags sansade medborgare som anser sig stå upp för rättsstaten och dess principer i andra sammanhang kastar plötsligt alla sådana hänsyn över ända och tycker att polisens straffavgifter är rimliga.

Ytterligare en tröttsam sak som dykt upp den sista tiden är de som försöker göra en blockpolitisk fråga av polisnotorna. Alliansregeringen bär förvisso ett tungt ansvar för hanteringen av detta, men det är inte rimligt att anta att oppositionen vid ett eventuellt maktskifte skulle agera klokare. Det finns en anledning till att begreppet ”Bodströmsamhället” har myntats. Detta är inte en ideologisk fråga såtillvida att det är höger som står mot vänster, detta är snarare en fråga där klubbarnas och supportrarnas intressen står mot ett populistiskt och inkonsekvent etablissemang som inte anser att de drabbades synpunkter är värda att tas på allvar.

Den som värnar om rättsstaten och dess principer, där likhet inför lagen och våldsmonopolet är helt centrala element, bör också stå upp mot det vansinniga systemet med polisnotor. Det är inte kul att AIK tvingas höja biljettpriset för att bekosta denna ekonomiska bestraffning för valet av bolagsform, men det är ett sätt att inte låta polisen snedvrida konkurrensen mellan klubbarna i ligan.

För övrigt anser jag att Bo Svensson är en tomte.

4 kommentarer

 1. Det kan trots allt vara intressant att diskutera att arrangemang som tar tusenfalt mer resurser än något annat arrangemang _av_ _samma_ _storlek_ inte är med och betalar merkostnaderna.

  Låtsas att det inte rör sig om fotboll. Om jag t ex arrangerar knypplings-VM, hyr Friends för finalen och säljer ut, givetvis. Av förklarliga skäl kommer knypplingsmaffia från Tjetjenien vid ett sådant arrangemang och ordningsmakten har antledning att frukta att man kommer bränna ner hela Solna och Sundbyberg, så polisen får mobilisera 10 000 poliser för att hålla armkrok på varje tunnelbanestation i hela Stockholm och dessutom jaga knypplingsfirmor som är ute och slåss i skogar runt om Storstockholm. Är det lika orimligt i det här tänkta fallet när det inte gäller den kära fotbollen?

  1. Svaret är naturligtvis att det även i ditt exempel är totalt orimligt att belasta knypplingsentusiasterna för det polisarbete som maffian och firmorna kräver. Vi belastar så att säga inte brottsoffer med kostnaden för att beskydda dem.

   Vi tar ett annat exempel. Säg att högerextrema grupper mobiliserar inför nästa Pridefestival, med uttryckligt syfte att med våld störa paraden och misshandla folk med en avvikande sexuell läggning. Detta får polisutgifterna för arrangemanget att skjuta i höjden. Tycker du det är rimligt att kostnaden för detta ska åläggas föreningen Pride (eventuellt med risken att det måste läggas ned eller bli mindre)?

   Om svaret på den frågan är nej, varför ska fotbolls- eller knypplingsentusiaster behöva betala för att det finns folk som utnyttjar deras evenemang för att få slåss?

 2. Rikard – du förutsätter att polisen skalar sina resurser rätt, att alla utkommenderade poliser behövs. Där har du fel.

  Vi tar ditt exempel men tar bort hotbilden från tjetjenien och firmor i skogen. Vi behåller dock de 10000 poliserna i armkrok. Du kan hävda ”varför så många?” Men svaret du får är ”hemligstämplat. Betala!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.