Miljömedvetenhet?

För den som är engagerad i miljöfrågor blir det svårt att veta vad man ska rösta på i höstens riksdagsval.  Svenska Naturskyddsföreningen har kartlagt i vilken utsträckning de respektive partiledarna lyfter fram miljöfrågorna i sin retorik. Då åsyftas såväl tal som debattartiklar och teveframträdanden. Resultatet är nedslående på såväl vänster- som högerkanten. Lars Ohly, Fredrik Reinfeldt och Lars Leijonborg ägnar knappt miljöpolitiken något intresse alls.

De som mest ägnade sig åt miljöfrågorna visade sig vara statsminister Göran Persson och miljöpartiets bägge språkrör.

Att tre av riksdagspartiernas ledare kan i princip helt försumma miljöfrågorna visar vilken låg status miljön har i den svenska offentliga debatten. Detta trots att vi lever i en tid då allt fler oroar sig för den hållbara utvecklingen. Vi får hoppas att Naturskyddsföreningens kritik kan få fart på debatten och att en hållbar ekologisk utveckling kanske rentav kunde bli en valfråga?

7 kommentarer

 1. Klart att man ska värna om miljön. Men när det gäller politik så finns det viktigare saker än miljön. Sad but true.

 2. Mysig blogg Lars!

  Angående partiledarne är det rätt kul att Göran Persson driver miljö- och energifrågor extra hårt så här i valtider eftersom borgerligheten (främst moderaterna)knappt har en utarbetad politik på området. Annars brukar det ju inte vara de frågorna han betonar, och jag har svårt att tänka mig många som röstar på sossarna för deras miljöpolitik. Nu är det väl kanske främst för att undvika debatten om arbetsmarknaden som det sker.

  F.ö. är det bara det akuta behovet av mat, vatten och medicin i tredje världen som är viktigare än miljön. Men dessa två problem brukar ju, som jag har förstått det, ofta gå hand i hand..

 3. Hej Jonas och tack för komplimangen!

  Naturligtvis är det så att miljöargumenten i Perssons fall ofta är tom retorik i valtider. Men skulle borgarna ta upp handsken kanske en miljödebatt kunde tvingas fram som i sin tur skapade fokus på frågorna.

  Jo, givetvis hänger de samman. Exploateringen av tredje världen bidrar till både miljökatastrofer och humanitära katastrofer. De humanitära katastroferna tvingar fram desperata åtgärder som är skadliga för miljön och miljökatastroferna leder till svält, sjukdomar, vattenbrist med mera. En hållbar utveckling är mer än källsortering.

 4. Det är trist att det verkar som att frågor är trendiga ett tag, då kör alla partier dem, sedan glöms de bort. Miljöfrågorna verkar vara på det sättet. Fast de ständigt är så viktiga för världens överlevnad.

 5. Lars, det var inte vackert att dissa alla som källsorterar – eller som jag brukar säga till min flickvän: ”Vi måste tänka på våra barnbarn!” (och då ber hon mig att hålla käften och upplyser mig om att vi aldrig ska ha några barn ihop).
  Allvar; ingen kan göra allt men alla kan väl göra något, eller..?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.