Äta bör man.

Det är en sannskyldig välsignelse att ha så många genuint matlagningsintresserade vänner och bekanta som jag har, varav flera dessutom är professionellt verksamma i kockbranschen. Man får chansen att testa många nya och spännande maträtter, dessutom lagade med ett självsäkert och rutinerat handlag som saknas i de egna kulinariska experimenten.

Igår bjöds jag på en grillmiddag ljusår från de färdigmarinerade flintastekarnas ödsliga regioner. En av mina kockbekanta hade nyligen hamnat i en diskussion ute på lokal angående en viss maträtt, en diskussion som ledde till en utmaning – en utmaning som sedermera utmynnade i gårdagskvällens begivenhet. Jag kan säga att utmaningen klarades av galant.

Vad lagades? Honungs- och chutneyglaserade kycklingspett serverade med Tabuleh (taboulle), som är en libanesisk/turkisk sallad på bulgurgryn, tomat, gurka, mynta, persilja, olivolja, citronsaft, peppar, salt. Till detta serverades en improviserad, kallrörd och mycket söt yoghurt- och melonsås. Resultatet blev förbluffande gott och vi åt – eftersom vi alla anser att gourmetskap och gourmanderi på intet sätt behöver utesluta varandra – tills vi nästan storknade.

Den påtagliga sötman i rätten, som faktiskt var mer söt än syrlig, känns lite främmande för västerländskt orienterade smaklökar, men detta var alls icke negativt. Jag hoppas att liknande utmaningar kommer att utfärdas framöver så att jag får återkomma med nya rapporter.

9 kommentarer

 1. Sån’t här ska man inte läsa när man är hungrig! Åh, vad det lät gott och fräscht. Hur får man en så’n mängd kockar i bekantskapskretsen?

 2. låter underbart :).
  Vet att jag skrev det senast igår, men din blogg är så underbart kul att läsa 🙂 du skriver så intressant på något sätt 😀 hehe. Kanske låter tjatigt.. men ändå.

 3. Gud vad hungrig jag blev nu!

  (Själv äter jag typ alltid helgrillad fläskfilé med bara en grönsallad och kanske nåt bröd till. Så himla tråkig. Det värsta är att jag tycker det är otroligt gott och skulle kunna äta det 3/7 dagar under sommaren)

 4. Sanna: jag bockar och bugar inför dina komplimanger!

  Millan: Tack, du är så välkommen!

  Hanna: Jag försöker undvika fläskkött i möjligaste mån – nöt är så gott som alltid godare, inte minst när man grillar. men så tycker jag om när köttet är rött i mitten också. Men kycklingfiléer på spett var inte fy skam det heller!

 5. Det är faktiskt gott att blanda in lite frukt i salladen också.. Fast kanske inte i Tabuleh som innehåller så mycket lök.. 😛 Men testa att lägga in lite honungsmelon i romansalladen tillsammans med lite pinjenötter, basilikakrutonger och soltorkade oliver och stänk på en skvätt olivolja, det blir supergott 🙂

 6. Dregel, dregel ….

  Jag fattar inte att folk köper flintastek. Min fasta tro är att den köttdelen är gammal upptinad julskinka från någon obestämd geologisk era.

 7. Lolita: Tack för tipsen, ska testas! Det var faktiskt gott med frukt i taboulehn också, trots löken.

  frktjatlund: jag delar din övertygelse. Flintastek är balnd det sämsta man kan grilla. På sin höjd kan man grilla fläskkarré om dne är valmarinerad, annars är det nöt och lamm som gäller. Vildsvin kan förvisso vara gott även.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.