Ekologiska påskägg.

Det är påsk och ägg är således ett högaktuellt ämne, så även de ekologiskt producerade äggen. Förr oss som ser det som en självklarhet att handla ekologiska livsmedel, inte minst ägg, är det beklämmande att  det är så svårt för producenterna av ekologiska ägg att få lönsamhet i verksamheten, trots en stor efterfrågan från konsumenternas sida.

– Det finns flera producenter som på senare år motvilligt har fått återgå till konventionell uppfödning, trots att de egentligen vill arbeta ekologiskt, säger Åsa Odelros i styrelsen för föreningen Ekologisk fjäderfäproduktion.

Ekologiska ägg kommer från värphöns som får ekologiskt foder, mer utrymme, dagsljus, färre höns i flocken och möjlighet att gå utomhus, åtminstone sommartid. Den som tror sig göra en välgärning när den köper ägg som är märkta "Frigående" men saknar KRAV-märkningen bedrar sig själv. "Frigående" behöver inte innebära mer än att hönsen har någon kvadratdecimeter större buryta att  vistas i, inte att de får gå i det fria.

Man får hoppas att lönsamheten kommer att tillta i takt med att efterfrågan ökar på de ekologiska äggen och att konsumenterna kanske rentav kan vara beredda att betala någon krona mer för att motverka prisdumpningen.

6 kommentarer

 1. Och att hitta ägg från höns som fått gå ute (vare sig de ätit ekologiskt eller inte, utan bara fått vara ute, även om de två nu brukar sammanfalla) är bara marginellt lättare än att vinns storvinsten på lotto.

  Jag vägrar köpa ägg från frigående höns inomhus sen en arbetskamrat till mig berättade när den lokala djurskyddsföreningen räddade just såna höns. Tydligen är det bättre att ha 5 hönor i en liten bur än 500 hönor i en lada,eftersom de i den senare varianten är konstant stressade när de inte ”känner igen” någon och hackar på varandra osv.

  blä!

  (dessvärre är prisskillnaden ganska stor också, men de må väl vara hänt då)

 2. Jag och min sambo handlar ekologiskt så långt vi kan. Jag kan ha förståelse för att man inte handlar bara ekologiskt. Men jag kan inte förstå att man väljer bort ekologisk möjlk och fil och även ägg som du skriver här. Det är så ’enkelt’ liksom och inte speciellt mycket dyrare.
  Fyfan för sånadär ”Extra stora frukostägg” som folk plockar på sig. Tänk för hönan att värpa de äggen som hon inte är gjord för.

  Nä, tacka vet jag ekologisk mat. Läste förresten precis i tidningen ”Sveriges natur” att Sej är en bra fisk att äta efterosm den inte är hotad. Känns väldigt bra då det är den enda fisk vi äter i vår familj!

 3. Kristofer: jag måste erkänna att jag väljer bort ekologisk mjölk, dels för att det sällan ens finns standardvarianten, men mest för att det bara finns enlitersförpckningar och jag vill ha stoooora paket. Det skulle bli fasligt trångt i kylen med enlitrar med tanke på min mjölkonsumtion. (om det inte finns stora paket, då kollar jag alltid om ekologisk standardmjölk finns)

 4. Drottningen: Jo, tyvärr är det så att KRAV-märkta produkter ofta bara finns i en storlek på förpackningen. Mycket dåligt eftersoms alla människor och familjer har olika behov. Det gäller att sätta press på sin lokala handlare. Jag har provat själv och det har gett resultat.
  Nu vet inte jag vart du bor men ta kontakt med Arla, Milko etc. och fråga varför de inte har stora förpackningar till ekomjölken. 🙂

 5. Om ni vill vara modiga så pröva att köpa en liter av ICA’s solhavremjölk. Samma kalciuminnehåll som vanlig mjölk, B12 och samtidigt är den sjukt god. Den har även mycket längre hållbarhet än vanlig mjölk och det bästa av allt; inga kor behöver lida.

  Pröva köp en liter någon dag och drick – att ni ens prövar skulle imponera på mig. 😉 Har själv inte druckit mjölk de senaste 4 åren tack vare det här och känner mig faktiskt friskare än någonsin.

 6. kristofer: Nu har ju både arla och milko _dragit in_ den ekologiska standardmjölken här omkring. För att efterfrågan är för stor! Jag antar att de tycker att jag ska dricka mellanmjölk och eftersom fler köper ekologiskt så ökar man mellanmjölken på bekostnad av standardmjölken? Sånt där ger mig huvudvärk.

  Modig: Jag har provat havremjölken. Inte ens om den sista kossan var slaktad skulle jag dricka den. Däremot så köper vi havregrädde jämt istället för ”kogrädde” till matlagning och havremjölk nu och då. Trots att jag generellt är ganska vrång så måste jag erkänna att havregrädden är fantastisk, enda trixet är att handlarna gömmer den. (jag övertalade en kollega till att köpa den för inte alls länge sen) Och oatlys vaniljsås (på havre ja)… aldrig att jag köper någon annan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.