Skriver i Svensk Tidskrift om behovet av bildningsperspektiv i skolpolitiken

Idag skriver jag i Svensk Tidskrift om hur Jan Björklunds skolpolitiska reformer riskerar att bli kosmetiska om den nya skolan inte fylls med ett relevant innehåll. Det är lovvärt att skolans roll som kunskapsförmedlare börjat återupprättas, åtminstone i retoriken, efter fyrtio år av ökenvandring, men nu är det dags att återupprätta också bildningsidealet.

Att undanhålla bildningsperspektivet är ett svek mot de som inte kommer från bildade hem där läsning och kulturutövande är en självklarhet. En fattigdom på det området är betydligt svårare att komma till rätta med i efterhand än den fattigdom som handlar om ekonomiska tillgångar. Bildningens roll i skolan är både en frihets- och en rättvisefråga.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.