En kolonn har ingen ideologi

Dagens arkitekturdebatt förs i regel mellan människor som betraktar arkitektur som ideologi. Men en kolonn har ingen politisk uppfattning.

Jag skriver i Nyhetsmagasinet Fokus om politiseringen av arkitekturen:

Vilka krafter som använt en viss estetik i det förflutna för sina syften är dock ett dåligt argument för i vilka stilar det ska byggas eller inte idag. På motsvarande vis är det meningslöst att bedöma en byggnad utifrån det historiska sammanhang i vilken den tillkom. Tsartidens ryssland var ett på många sätt fruktansvärt samhälle, med livegenskap och långt gånget förtryck. Likväl byggde regimen fantastiska palats väl värda att bevara åt eftervärlden. Man behöver inte vara socialdemokrat för att uppskatta svensk 30-talsfunkis, eller fascist för att uppskatta italiensk 20-talsarkitektur. Estetiken bör bedömas på sina egna meriter.

Läs artikeln här: https://www.fokus.se/kultur/estetiken-bor-bedomas-pa-sina-egna-meriter/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.