Skriver i Land Lantbruk om 15-minutersstaden

15-minutersstaden har storstadens landsbygdens nackdelar, men utan fördelarna

Det var den socialistiska borgmästarinnan i Paris, Anne Hidalgo, som lanserade idén om “femtonminutersstaden”. Den går i korthet ut på att allt du behöver ska gå att nå med en femton minuters promenad. Ett småstadsliv mitt i storstaden. Visst låter det idylliskt? Ända tills man betänker att det innebär ett avsteg från allt det som gjort storstaden till just en storstad.

Jag skriver i Land Lantbruk om en världsfrånvänd idé som om den får spridning riskerar att få förödande konsekvenser för både städerna och landsbygden:

Femtonminutersstaden är inte bara dålig för de som bor i städerna, med avskurna valmöjligheter, och för de som bor på landsbygden, med sämre tillgång av storstadens utbud. De sociala ingenjörerna påstår sig förespråka urbanitet, men driver fram stadskärnornas utarmning. Den minskade framkomligheten kommer sannolikt inte heller att minska bilåkandet, bara flytta det till städernas utkanter dit också handeln kommer att flytta efter.

Läs artikeln här: https://www.landlantbruk.se/lars-anders-johansson-femtonminutersstaden-samre-for-bade-staden-och-landsbygden