Kopparstölderna hotar kulturarvet!

Vad är det för typ av människor som ägnar sig åt de omfattande kopparstölderna i landet, stölder som hotar såväl kulturarv som infrastruktur? Främst i de västra delarna av riket bedrivs denna verksamhet, där ljusskygga individer inte drar sig för att plundra fornminnen, kulturminnesmärkta hus, kyrkor och kyrkogårdar i sin jakt på snabba pengar.

Stölderna hotar emellertid inte bara kulturarvet, de är också samhällsfarliga. Veckan före påsk stals 360 meter signalkabel från Banverket i Göteborg, vilket innebar att trafiken norrifrån mot Göteborgs central försenades eftersom man under en period fick lägga om signaler manuellt. Spårvägen i Göteborg har också blivit av med både signalkablar de grova kablar som återför ström till jord när en spårvagn passerar med stopp i trafiken som följd. Göteborg Energi har blivit av med signalkabel med följden att hela stadsdelar lagts i mörker.

Besynnerligt är att handeln med metallskrot alltjämt i stor utsträckning bedrivs med kontantamedel, något som verkligen känns som en uppmuntran av den olagliga verksamheten. Till och med de stora aktörerna på marknaden som Stena Metall fortsätter alltjämt med kontantbetalningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.