Skriver om Anders Chydenius i Magasinet Konkret

Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 har utsetts till världsminne av Unesco och blir en påminnelse om att Sverige en gång i världen legat i framkant för frihetliga värden. Finlandssvenske Anders Chydenius var en av yttrandefrihetens tidiga förkämpar, och en ekonomisk liberal som föregrep Adam Smiths teorier med ett decennium.

Jag skriver i Magasinet Konkret om prästen från Österbotten, en unik svensk tryckfrihetslagstiftning och ett frihetligt arv som är värt att slå vakt om:

Yttrandefriheten och pressfriheten är ett helt avgörande fundament i ett öppet samhälle. Att Sverige en gång i världen gick i bräschen för det fria ordet är någonting att yvas över, och därför är Unescos utnämning av Tryckfrihetsförordningen till världsminne någonting att glädjas åt. Låt oss bara hoppas att det blir en påminnelse om ett arv vi har att förvalta och en tradition vi har att föra vidare, snarare än en artefakt att betrakta på ett museum, som ett minne från en svunnen tid.

Läs artikeln här: https://magasinetkonkret.se/sverige-behover-en-ny-frihetstid/